Welkom op deze site!

Op deze site kunt u meer te weten komen over de stichting zelf. Ook kunt u informatie vinden over verschillende projecten van de stichting.
De stichting hoopt, dat u haar aktiviteiten wilt ondersteunen met een donatie. De SSKK zorgt dat 100% van uw giften bij de goede doelen van de stichting terecht komt. Uw giften zijn bovendien aftrekbaar voor de belasting.
U kunt uw donatie doorgeven via het contactformulier op deze site en overmaken op bankrekeningnummer NL92 RABO 0340813040 van SSKK met de vermelding van de naam van het project van uw keuze.
Alvast hartelijk dank!

Als u verslagen of andere documenten niet kunt openen, controleer dan of u een Adobe Reader op uw computer hebt geïnstalleerd. Anders kunt u die hier downloaden.

Opleiding boslandbouw van Paula in Kameroen

In de eerste jaarlijkse Nationale Klimaatweek in Nederland (28 oktober tot en met 5 november 2021) gaf Bertus Buizer, de eerste Klimaatburgemeester van Leeuwarden, de aftrap voor de doneeractie voor de opleiding boslandbouw van Paula Noubissie in Kameroen, een gezamenlijk project van de Stichting Steun Kansarmen in Kameroen (SSKK) en de Stichting Duurzame Landbouw en Energie in Kameroen (SDLEK) met steun van de Sustainable Food Supply Foundation (SFSF).

Kameroen is een van de elf gebieden in de wereld waar volgens het Wereldnatuurfonds de meest ingrijpende ontbossing plaatsvindt. Dat heeft direct invloed op het klimaat en ook op de bestaanszekerheid van de vele kleinschalige boeren. Bomen zijn goed voor het klimaat en voor de bodem en landbouw. Ze gaan bodemerosie tegen en vormen een bakermat van heel lange en nuttige schimmelnetwerken in de bodem. Dat is goed voor de vochthuishouding en voor de voeding van de bomen zelf en van planten in de wijde omgeving. In bergachtige gebieden zoals in het westen van Kameroen houden bomen ook de bodem beter vast. Want daar bomen ontbreken of gekapt zijn, kunnen de hevige regens gemakkelijker aardverschuivingen veroorzaken. Dit laatste gebeurde bijvoorbeeld in de nacht van 29/30 oktober 2019 toen dorpsbewoners in het westen van Kameroen in hun slaap werden verrast omdat die nacht een helling door hevige regenval instabiel was geworden en instortte. Zeker 42 mensen, waaronder 26 kinderen en 4 zwangere vrouwen, kwamen daarbij om het leven.

Klik hier:   I K   D O N E E R

Lees het artikel....

Foto: Mensen verzamelen zich op de plaats van een aardverschuiving veroorzaakt door zware regenval in de stad Bafoussam in de westelijke hooglanden van Kameroen
Bron: Newsbook, 30 oktober 2019 - Credit: Reuters/StringerEenzijdige mineralenstromen naar Europa gaan ten koste van bodemvruchtbaarheid in Afrika

door Bertus Buizer (Buizer Advies)     26 april 2016

Wat kan de landbouw in Afrika aan een nieuwe impuls helpen en hoe zouden jongeren daarin geïnteresseerd kunnen raken? En welke rol kan ontwikkelingssamenwerking hierin spelen?

Hierover en over andere relaties tussen internationale armoede en landbouw mocht ik op 25 april 2016 in Amersfoort vertellen op een interessante discussieavond die was georganiseerd door het Wetenschappelijk Instituut van de Nederlandse politieke partij SGP.

De Europese landbouw heeft rechtstreeks invloed op de landbouw in Afrika. Overproductie in Europa leidt tot lagere inkomsten van miljoenen boeren. Daar profiteren consumenten van, ook in ontwikkelingslanden. Maar dat is schijn. Want als de boeren niet kunnen investeren om hun productie te verbeteren, dan worden landen afhankelijk van import. En dat drijft de consumentenprijzen weer op.

Uit ervaringen hier, weten boeren dat hogere consumentenprijzen voor voedsel niet automatisch een hogere boerenprijs oplevert vanwege de macht van de tussenhandel, de supermarkt.

Lees het artikel ....Contactpersoon in Kameroen

Hako Pierrette is al sinds meer dan tien jaar contactpersoon in Kameroen voor de stichting. Zij woont in de havenstad Douala, kent ook het landelijk gebied en is projectleider van de vereniging 'Vision de Femmes'. Zij is een hardwerkende gehuwde moeder, die behalve de zorg voor drie kinderen en haar oude moeder ook nog een baan heeft als secretaresse.

Foto: Hako Pierrette en haar zoontje Jonathan in de havenstad Douala

naar boven