Raffinage duurzame palmolie

Kombibang, een dorp in Kameroen met toekomst dankzij duurzame palmolie.

De jeugd van Kombibang wil graag verder leren. Hun ouders zijn het daar helemaal mee eens. Lager onderwijs is vrijwel gratis maar het vervolgonderwijs niet. Het comité voor dorpsontwikkeling in Kombibang heeft nu een duurzaam plan ontwikkeld om de inkomsten van de bewoners te verhogen: het raffineren van duurzame palmolie. Duurzaam wil hier vooral zeggen, dat er geen vruchtbare landbouwgrond wordt opgeofferd aan de teelt van palmbomen.

Palmolie is een niet meer weg te denken voedingsmiddel in de tropen. Toegevoegd aan de maaltijd geeft het de typische smaak en kleur aan het eten. Maar meer en meer is er vraag naar gezuiverde palmolie. Daarvoor is een zuiveringsinstallatie nodig.

Kombibang is een klein dorp midden in een uitgestrekt oerwoud gebied in Kameroen. De mensen leven van kleinschalige landbouw: een eigen tuintje, een paar kippen, een geit en wat palmoliebomen iets verder van huis. De palmoliepitten worden na de oogst gekookt waardoor er een rode olie vrijkomt. Deze olie wordt in kommen, flessen en vaten bewaard, gebruikt en te koop aangeboden. Het comité voor dorpsontwikkeling heeft nu bedacht om door raffinage (zuivering) de palmolie een betere kwaliteit te geven met als gevolg een hogere verkoopwaarde. De inkomsten van de bewoners zullen omhoog gaan. Meer tieners krijgen daardoor de kans naar vervolgopleidingen te gaan.
De Kameroenese Delphine en Honoré begeleiden dit project ter plekke.

De scholen voor vervolgonderwijs zijn in Monatélé, een groter dorp verder van huis. Daar vinden de scholieren onderdak bij familie of wonen zij zelfstandig. Honoré Djeatsa, leraar van beroep, begeleidt hen daarbij. Ze leren er talen, technieken, wiskunde, geografie en IT.
De hoofdstad van Kameroen, Yaoundé, heeft een universiteit met meer mogelijkheden.

Duurzaam. Doordat het plan aan duurzaamheid voldoet is het mogelijk andere dorpen te interesseren en deel te laten nemen aan het productieproces. De kleinschaligheid van de dorpen voorkomt dat oerwoud verdwijnt.

Bereikbaarheid. De omgeving is groener dan groen en behalve een stelsel van bospaden is er een onverharde roodaarden goed onderhouden weg die de aan en afvoer met de grote steden waarborgt. Het vroegere isolement is sinds tientallen jaren verdwenen door elektriciteit en recenter de mobiele telefoon. Televisie is in die streken nog geen item, via radio kan wel al het nieuws gevolgd worden.

De Stichting Wilde Ganzen ondersteunt dit plan evenals de Stichting Steun Kansarmen in Kameroen.

Bijdrage gevraagd
U kunt dit project steunen door geld over te maken op rekening van de Stichting Steun Kansarmen in Kameroen, bankrekeningnummer
NL92 RABO 0340813040 onder vermelding van: ‘Palmolie project’

Contactpersoon voor dit project:
Corrie van Eijk-Docter, Leppa 123, 9204JD Drachten
www.kameroen.net

Giften zijn aftrekbaar voor de belasting.

Elke gift voor dit project is van harte welkom op bankrekeningnummer NL92 RABO 0340813040 van SSKK met de vermelding van: "Palmolie project"

naar boven